Het thema van 2023 is “Jongerenhuisvesting”.

Help jij energie in balans te brengen op Texel?
Hoe doe je dat duurzaam, met en voor jongeren, voor welke beroepen, financieel haalbaar, circulair, passend binnen de gemeenschap, nieuwe oplossingen. Er zijn vele invalshoeken om daar met studenten van verschillende opleidingen nieuwe oplossingen te bedenken! Doe jij ook mee?
Kenniswerkplaats Texel is één van de projecten of stages waaruit studenten kunnen kiezen, met het verschil dat hier multidisciplinair wordt gewerkt. Toegevoegde waarde is dat er synergie wordt behaald op het vraagstuk door vanuit verschillende invalshoeken te kijken en dit levert interessante oplossingen op voor het eiland. Voor studenten is meedoen interessant, doordat zij professionele vaardigheden opdoen en werken aan beroepsproducten (dit geldt niet voor alle opleidingen).
Studenten gaan werken aan oplossingen voor een Texels vraagstuk over Jongerenhuisvesting.
Uitdaging van dit jaar: energie in balans
Er liggen grote uitdagingen om balans te krijgen in energie: Vraag en aanbod sluiten steeds slechter op elkaar aan met een toename aan zon- en windenergie. Tijdens energieschaarste is het steeds moeilijker om het goed te verdelen. Daarnaast wordt armoede juist groter, zolang mensen zonder de financiële investeringsmiddelen afhankelijk blijven van steeds schaarsere conventionele energie. Tot slot is het onderwerp grootschalige energie-opwek steeds vaker polariserend. Texel als afgebakend gebied is hierbij Nederland in het klein. Het eiland is nu nog sterk afhankelijk van het vasteland voor brandstof, gas en elektriciteit, vergelijkbaar zoals Nederland op dit gebied nog erg afhankelijk is van het buitenland.
Hoe gaat het precies in z’n werk?
We maken er een intensieve week van. Met hard werken én de nodige momenten van ontspanning. We verblijven in een Stayokay op Texel met ongeveer 40 medestudenten.
De studenten vanuit verschillende opleidingen krijgen per groep van ca. 7 personen een coach, waarmee je kunt overleggen. Die coach helpt je ook om uit te zoomen als het creatieve proces vast loopt of de focus aan te brengen als het iets té creatief wordt. Aan het eind van de week presenteert elk groepje de oplossing aan een deskundige jury.
Waarom moet je meedoen?
De studenten uit verleden hebben deze week als “een onvergetelijke en waardevolle ervaring” omschreven. Een week die ze de rest van hun leven niet zullen vergeten. Een week die in het teken staat van het prachtige Texel, een echte bijdrage leveren aan een concrete uitdaging, veel lol en aan het eind een certificaat.
Dus meld je aan voor 19 november! Opgeven kan via deze link.