De opdracht

Het thema van 2022 is “Jongerenhuisvesting”.

Ontwerp jij jongerenhuisvesting op Texel? 

Hoe doe je dat duurzaam, met en voor jongeren, voor welke beroepen, financieel haalbaar, circulair, passend binnen de gemeenschap, nieuwe oplossingen. Er zijn vele invalshoeken om daar met studenten van verschillende opleidingen nieuwe oplossingen te bedenken! Doe jij ook mee?

Hackathon KWP Texel

Kenniswerkplaats Texel is één van de projecten of stages waaruit studenten kunnen kiezen, met het verschil dat hier multidisciplinair wordt gewerkt. Toegevoegde waarde is dat er synergie wordt behaald op het vraagstuk door vanuit verschillende invalshoeken te kijken en dit levert interessante oplossingen op voor het eiland. Voor studenten is meedoen interessant, doordat zij professionele vaardigheden opdoen en werken aan beroepsproducten (dit geldt niet voor alle opleidingen).

Studenten gaan werken aan oplossingen voor een Texels vraagstuk over Jongerenhuisvesting.

Uitdaging van dit jaar: jongerenhuisvesting
Bij de vierde Hackathon staat een concreet onderwerp op de agenda: huisvesting voor jongeren. En dan hebben we het niet alleen over het ontwerpen van een duurzaam gebouw. Want er komt veel meer bij kijken. Hoe kan huisvesting ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen om op het eiland te blijven wonen? Wat vinden jongeren belangrijk? Ook op het gebied van duurzaamheid en de uitdagingen rond de energietransitie? En hoe kunnen jongeren, die niet van het eiland komen, worden aangetrokken om naar Texel te verhuizen?

Als iets de afgelopen periode duidelijk is geworden, is dat op afstand werken steeds meer wordt geaccepteerd. Reistijd naar Texel wordt daardoor minder een probleem. Als je niet elke dag de veerpont hoeft te pakken is het ook een stuk aantrekkelijker om op Texel te (blijven) wonen! Een van de vragen die wij daarom gaan beantwoorden is: Hoe ziet de ideale werkplek eruit? Werk je alleen vanuit je huis met uitzicht op het bos? Werk je samen met andere studenten bij een strandtent? Woon je samen in Den Burg in een kenniswerkplaats waar je kunt wonen en werken met andere studenten? Op Texel ontmoeten cultuur, communicatie, techniek, natuur en economie elkaar.

Wie weet kies jij er na deze week wel zelf voor om op Texel te gaan wonen!

Hoe gaat het precies in z’n werk?
We maken er een intensieve week van. Met hard werken én de nodige momenten van ontspanning. We verblijven in een Stayokay op Texel met ongeveer 40 medestudenten.

De studenten vanuit verschillende opleidingen krijgen per groep van ca. 7 personen een coach, waarmee je kunt overleggen. Die coach helpt je ook om uit te zoomen als het creatieve proces vast loopt of de focus aan te brengen als het iets té creatief wordt. Aan het eind van de week presenteert elk groepje de oplossing aan een deskundige jury. Je betaalt alleen een kleine bijdrage van € 50,- voor eten en drinken.

Waarom moet je meedoen?
De studenten uit verleden hebben deze week als “een onvergetelijke en waardevolle ervaring” omschreven. Een week die ze de rest van hun leven niet zullen vergeten. Een week die in het teken staat van het prachtige Texel, een echte bijdrage leveren aan een concrete uitdaging, veel lol en aan het eind een certificaat.

Dus meld je aan voor 15 december! Opgeven kan via deze link.